Etiketter

tisdag 18 mars 2014

Beethoven

Ludwig van Beethoven var en tysk tonsättare. Han verkade huvudsakligen inom den klassicistiska epoken men bidrog också till romantiken. Han är mest känd för att han var döv och en av historiens främsta tonsättare i världen. Han föddes den 16 december 1770 och dog 1827. Beethoven spelade viola och piano.

Grunden för Beethovens stil var principerna för musikalisk gestaltning som etablerats under högklassicismen. Alltså var hans still väldigt lik Haydn och Mozart. Beethovens främsta verk gav viktiga impulser till vissa romantiker, t.ex Schumann, Schubert och Brahm, genom sin kraft och intensitet i sin musik. Beethoven har därför drag av både klassiker och romantiker. Hur man betraktar honom att vara beror på vilket perspektiv man anlägger.

Det var planerat att Beethoven, som 17 år gammal skulle studera med Mozart i Wien men Mozarts mamma dog, så han återvände hem för att ta hand om sina yngre bröder. Istället studerade han med Joseph Haydn.

Beethovens främsta verk är Ödessymfonin (Symfoni nr 5) och Für Elise. 

Ödessymfonin

Namnet Ödessymfonin kommer från de fyra tonerna i temat som enligt Beethoven låter som att ödet knackar på din dörr. Det kändaste från Beethoven kommer definitvt i Ödessymfonin. Det är den första satsen som heter Allegro con brio. Huvudtemat är presenterat och används genom hela symfonin. Det består av tre korta och en lång not.

Für Elise

Det betyder "Till Elise" på svenska från Tyska. Det är ett pianostycke som är skrivet av Beethoven. Ingen vet vem Elise var, en teori är att titeln egentligen syftar på en kvinna som hette Therese Malfatti von Rohrenbach zu Dezza som var dotter till en wiensk handelsman. Beethoven friade till henne men hon dissade honom och sade nej. När stycket publicerades år 1859 så var notbladen ganska slitna och kombinerat med Beethovens slarviga handstil ledde det förmodligen till feltolkning av titeln.

Källor:

Ludwig van Beethoven (2014-03-04) Nationalencyklopedin. Länk:

Ludwig van Beethoven (2014-03-03) Wikipedia. Länk:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar