Etiketter

söndag 25 november 2012

Diabetes


Diabetes

Diabetes är en kronisk sjukdom vilket innebär att den utvecklas långsamt och är obotlig. Sjukdomen gör så att sockerhalten i blodet är för hög. Det orsakas av brist på insulin vilket är en hormon som man behöver för att transportera blodsockret till kroppens celler. Ett tecken på diabetes är trötthet, törst, ökad urinbildning  och viktminskning. 

Typ 1-diabetes kännetecknas av att förmågan hos B-cellerna i bukspottkörteln att bilda insulin avtar, vilket leder till insulinbrist. Sjukdomen kan behandlas effektivt genom att man tillför insulin. Detta upptäcktes 1921 av två kanadensiska forskare, Sir Frederick Grant Banting och Charles Herbert Best. Den som har typ 1-diabetes måste ta insulinsprutor, oftast flera gånger varje dag, hela livet. I Skandinavien är majoriteten personer med typ 2-diabetes överviktiga. Insulinnivåerna i blodet kan vara förhöjda, normala eller minskade. Känsligheten för insulin i muskler, lever och fettväv är nedsatta. Det som är lika med typ 1 och typ 2-diabetes är att hormonet insulin som tillverkas i bukspottkörteln och reglerar blodsockernivån i blodet kan antingen inte friställa insulin eller så är funktionen försämrad.

Kroppens otillräckliga förmåga att omsätta glukos kan formuleras så att glukostoleransen är onormalt låg. Om plasmaglukos är markant förhöjt kan njurarna inte återuppta allt glukos till blodet under urinbildningen. Följden blir att urinen innehåller glukos ("socker i urinen"). Om dessa glukosmängder är stora blir effekten att extra vatten dras ut ur kroppen. Glukos är en enkel sockerart.

En person som har diabetes kan få det mycket svårare att få ett jobb som t.ex polis eftersom insulinkänningarna påverkar deras prestandaförmåga. Innan fick diabetiker inte mönstra men nu kan dom bli uttagna till värnplikt inom civilplikt.

Graviditetsdiabetes är en typ av diabetes som uppkommer under graviditet och försvinner efter förlossningen. Dessa patienter löper en ökad risk för att längre fram i livet få diabetes Typ-2. Det är viktigt för dem att minska den risken genom att undvika övervikt, att motionera och att inte röka.

Under en graviditet utsöndrar moderkakan hormoner som bland annat minskar moderns känslighet för insulin. Kroppen kräver därför större mängder insulin för att reglera blodsockernivåerna. Om bukspottskörteln inte kan producera tillräckliga mängder uppträder graviditetsdiabetes. Risken för graviditetsdiabetes är högre för kvinnor som har föräldrar eller syskon med diabetes, som har haft graviditetsdiabetes tidigare, är överviktiga eller om de har fött barn som har vägt mer än 4,5 kilo.

Hem- och konsumentkunskap åk 7-9




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar