Etiketter

tisdag 5 mars 2013

Gladiatorspel

Gladiatorspel var en ritual, där människor slåss med vapen, eller utan vapen mot antingen djur eller andra människor. Man kunde slåss till döden men som gladiator hade man en 90% chans att överleva en match eftersom värden behövde betala för mannen om han dog. Därför stoppades en gladiator när han var på väg att döda någon. Gladiatorerna var antingen slavar, fångar eller yrkeskämpar som skrivit kontrakt om att slåss. Från början hade gladiatorspel en religiös betydelse. Det första gladiatorspelet var spelat vid en begravning 264 f.Kr. Gladiatorspelens popularitet höll sig in i senantiken. Om kejsaren var närvarande fick han själv bestämma om mannen skulle dö eller ej. Om gladiatorspel inte hade funnits så hade politiken varit väldigt mycket annorlunda och många adelsmän hade inte varit populära och inte kunnat påverka kejsarens och andra adelsmäns tankar.

Det fanns många olika typer av gladiatorer och här är fyra. Thraex, Murmillo, Retiarius och Lanista. Thraex hade en liten sköld och ett böjt svärd samt ett armskydd. Det böjda svärdet var till för att kunna hugga sin motståndare runt sidan även om han hade en sköld. Murmillo hade en väldigt mycket större sköld än Thraex och ett normalt svärd. Svärdet kallades Gladius, som gladiatorerna fick sitt namn från. Murmillo och Thraex var ofta parade tillsammans. Retiarius stred med ett nät, en dolk och en treudd. De fick inte använda hjälm. Tekniskt sett så var inte en Retiarius en gladiator eftersom han inte hade en Gladius. Retiariusen hade sitt armskydd på vänster arm så att han skulle kun§na kasta sitt nät lättare. Equites var riddare som bara slogs mot varandra och inte andra gladiatorer så att det skulle bli rättvist att båda hade häst. När dom hade kastat sitt spjut gick dem ner av sina vita hästar och slogs med gladius svärdet istället.

Det fanns också kvinnliga gladiatorer, dom kallades ”Gladiatrix”. Om en gladiator dog kunde hans familj bli kompenserade för döden. Man tror att det fanns en domare som stoppade spelet när en gladiator var nere och gav upp. Tecknet att ge upp var att räcka upp handen, oftast med två fingrar. Då kom domaren in och stoppade den som inte var nere.

Spartacus

Spartacus är väldigt badass som tros var en thrakisk slav och utbildades till gladiator i Capua. Han gick med i den romerska armén för att strida. Deras ledare förrådde thrakerna, och därmed rymde dom. Han blev hittad senare av romarna och togs som slav. Han blev köpt av Batiatus som gjorde honom till en gladiator. Han rymde tillsammans med runt 70 stycken gladiatorer från Batiatus och samlade ihop 40000 förrymda slavar. Dom besegrade ett antal romerska arméer tills dom blev överträffade av Crassus i Bruttium som ägde Spartacus i strid. Han dog två år efter han rymde.

Colosseum

Ett colosseum var en romersk arena som kunde bli fylld med vatten. Arenan var en plats som kejsaren och adelsmän kunde kommunicera med folket och skulle därmed få mer respekt och bli populär. Arenan skulle vara den bästa arenan för att imponera på andra adlar och krigsledare som var med och tittade på gladiatorspelen. Romarna tillverkade vapen som såg väldigt farliga ut, men som inte allvarligt skadade gladiatorerna. Det var för att man ville att gladiatorerna skulle överleva längre och skulle blöda mer för att publiken skulle bli intresserade. Gladiatorerna fick väldigt bra kirurgi av professionella doktorer. Om deras sår var för allvarliga så att dom knappt kunde röra sig så blev de släpade från arenan av en person som kallades Plutons hand. Pluton var dödsguden. Sedan var gladiatoren slagen i huvudet av en slägga. Förmodligen för att ägaren av gladiatoren inte skulle behöva betala för medicin och läkare.

gladiatorspel. http://www.ne.se/lang/gladiatorspel, Nationalencyklopedin, hämtad 2013-01-10.

Spartacus. http://www.ne.se/lang/spartacus, Nationalencyklopedin, hämtad 2013-01-11.

Gladiatrix. http://sv.wikipedia.org/wiki/Gladiatrix, Wikipedia, ändrats senast 21 april 2012 kl. 23.31.

Gladiator. http://sv.wikipedia.org/wiki/Gladiator, Wikipedia, ändrats senast 5 januari 2013 kl. 22.18.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar