Etiketter

söndag 2 mars 2014

Vatten (energi och miljöarbete)

Vatten & Energi

Inledning

Jag har valt att diskutera vatten och motivera folk att köpa grön el, duscha mindre, tvätta mindre och att stänga av sin kran när den inte behövs. Detta är ett problem eftersom att all varmvatten vi använder måste värmas med hjälp av energi som kommit från ändliga energikällor om man inte använder grön el.

Bakgrund

Många duschar länge trots att de inte behöver det. När man duschar längre än vad man behöver så spenderar man onödig energi som hade kunnat användas för något annat. Eftersom att vi använder så mycket energi så måste man använda sig av energikällor som inte är förnybara. Den förnybara energin räcker inte till just nu för att alla människor ska hålla på så som de håller på idag. Alltså måste vi använda mindre energi så att de förnybara energikällorna räcker till för alla så att man inte behöver använda sig av ändliga energikällor. Om vi inte gör något åt detta så kan konsekvenserna bli fatala. Växthuseffekten skulle bli värre, försurningskonsekvenserna skulle ökas.

Du skulle också spara mycket pengar, om du duschar i en kvart så används 5,6 kWh, en kWh kostar 90 öre alltså kostar elen för att ta en dusch 5,4 kronor. För en familj på fyra personer som duschar en gång om dagen i 30 minuter så kostar det 15768kr om året. Om alla i familjen hade duschat i en kvart så hade det kostat 7884 om året. Man kan alltså spara väldigt mycket pengar på det.

Växthuseffekten

För att värma upp värma upp vatten så krävs energi. Om man inte använder lika mycket vatten så behöver man inte använda sig av energi som värmer upp vattnet. Därför kan man spara energi så att man inte behöver använda sig av ändliga energikällor. Vissa ändliga energikällor släpper ut växthusgaser, t.ex olja. Andra ändliga energikällor som kärnkraft bidrar inte till växthuseffekten men är fortfarande miljöskadliga. För att inte använda ändliga energikällor kan du byta till grön el, dem använder bara energi från oändliga energikällor. 

Växthusgaser från energianläggningar kommer när man förbränner kol, naturgas och olja. Det finns naturliga växthusgaser i jordens atmosfär som gör att klimatet är varmt nog för att människan och våra djur ska leva. Växthusgaser är farliga för att det gör så att klimatet blir varmare än vad det ska. När växthusgaserna samlas i atmosfären så bildas ett lock som gör att värmestrålning från solen blir kvar i atmosfären. När strålarna ska ut i rymden igen så tvingas de tillbaka till jorden och gör det varmare.

Isen i världen kommer att smälta vilket ökar risken för förlorade ekosystem, översvämningar och brist på vatten. Miljontals människor i i lågländer är i fara för att bli översvämmade. Isarna vid Arktis smälter eftersom att medeltemperaturen ökar på grund av växthuseffekten. 2012 hade isarna minskat med 40 procent mer än medelvärdet för de senaste årtiondena. För att isbjörnarna och olika sälarter I Arktis ska överleva så behöver de isen. Annars kan de inte äta eller vila sig.

När klimatet blir varmare så ökar medeltemperaturen, så att djur och växter får svårigheter att leva. I områden runt ekvatorn har djur och växter är det svårt att få tag i vatten, om medeltemperaturen ökar ännu mer skulle det leda till en torka och då skulle man inte få tag i vatten alls och många djur runt ekvatorn skulle bli utrotade.

Metod: För att påverka folk så ska jag skicka mail 10 personer. Tre är till min familj, fem är från resten av släkten och två är vänner. Detta mailet ska innehålla min bakgrundsinformation från mitt PM. Det ska också finnas en bild på min affisch i mailet. Affischen kombinerat med texten ska få folket att tänka om. Efter de läst texten så ska de svara på frågan "Efter ni läst texten, skulle du tänka dig att duscha kortare?".

Efter att alla läst igenom det så svarade 10/10 "Ja".

Källor:
Växthuseffekten (2014-02-26) Nationalencyklopedin. Länk: 
Teckna elavtal (2014-02-26) e.on. Länk:
Försurning (2014-02-27) Kemiskafferiet. Länk:
Konsekvenser (2014-02-28) WWF. Länk:
http://www.wwf.se/vrt-arbete/klimat/konsekvenser/1124276-konsekvenser-klimat

Nationalencyklopedin är trovärdigt eftersom att det är de främsta ämnesexperterna i landet som väljs ut för att skriva texter till encyklopedin. Man kan alltid se skribenten för artiklarna. Oftast har dessa experterna skrivit egna böcker om ämnet. Det finns därför inga direkta källhänvisningar till NE:s uppslagsordstexter. Hemsidan har också blivit mycket rekommenderat av många lärare.

EON är en respekterad och trovärdig elleverantör. Det är världens största privata energikoncern.

KRC är Kemilärarens Resurscentrum. Allting som skrivs är skrivet av lärare.

WWF är en av de största privata miljö- och naturvårdsorginisationerna. De specialiserar sig i bl.a att bevara världens biologiska mångfald och att minska föroreningar och ohållbar konsumtion. Eftersom att det är så stort och knappt fått några klagningar så säger jag att det är en påligtlig källa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar