Etiketter

måndag 29 april 2013

Kinas rättigheter


Kinas rättigheter

De kinesiska rättigheterna säger att de har åsiktsfrihet, yttrandefrihet, tryckfrihet, föreningsfrihet, mötesfrihet, demonstrationsfrihet, och religionsfrihet. Dessa rättigheterna är högst begränsade. Enligt lag är det förbjudet att samlas för att uttrycka åsikter som kan uppfattas utmana partiet, det politiska systemet eller statens intressen.

De ser detta som väldigt effektivt och det är det tydligen. Under 30 år så har Kina utvecklats snabbast av alla länder. Myndigheterna accepterar inte att människor står emot kommunisterna eller efterfrågar mänskliga rättigheter. T.ex så blev nobelpristagaren Liu Xiaobo dömd till 11 års fängelse för att han pratade om mänskliga rättigheter i Kina.

Man vet att det förekommer avrättningar i Kina, framförallt i Tibet och Xinjiang. Enligt Human Rights Watch så ”försvann” hundratals uighuriska män efter protesterna i Xinjiang i juli 2009. Även försvarare av mänskliga rättigheter i andra delar av Kina har ”försvunnit”.

Hur många dödsstraff som pågår i Kina är en statshemlighet men Amnesty International påstår att det är tusentals varje år. Kinesiska myndigheten påstår att deras avrättningar har minskat med 10% eftersom de införde en regel som kräver att alla dödsdomar måste kontrolleras och godkännas av Högsta domstolen.

Jag tycker att Kinas strategi är bättre för landets utveckling men har en negativ påverkande på de civila. De civila kan bli förtryckta och deprimerade om deras familjemedlemmar blir avrättade utan rättegång (lite som att i civilization så blir de civila ledsna om man attackerar andra för mycket).

Censuren i Kina liknar Nord Koreas censur men i Nord Korea får folket inte använda internet alls. De använder någonting som kallas Kwangmyong och är Nordkoreas internet och kan inte få tillgång till det globala internet. I kina får de använda internet men många webbsidor är blockerade (ungefär 20000 och ökar hela tiden). Exempel på webbsidor är Facebook, Youtube och Flickr. Många sökmotorer är också blockerade. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar