Etiketter

söndag 1 september 2013

Vandring i fjällen

Klädsel

Om man ska vandra i fjällen ska man ha på sig flera lager kläder eftersom man blir varmare närman rör på sig än när man sitter stilla. Om man ska utföra hektiska uppgifter så bör man bara ha ett tunt lager kläder på sig, som underställ. Om man sitter ner och vilar ska man helst ha tre eller fyra lager kläder på sig eftersom man inte blir varm om man sitter ner.

Helst ska man inte använda bomull eftersom det drar åt sig fukt så att man blir blöt och kall. Om man ska anstränga sig hårt kan man ha syntetkläder eftersom det leder fukten från kroppen. Man kan använda ull för att det håller fukt utan att du känner dig blöt.

Man borde ha på sig två par strumpor på fötterna eftersom man går väldigt mycket, så det är bättre att slita sönder ett par strumpor än din fot. Tänk på att som sagt aldrig använda bomullsstrumpor eftersom det kommer att göra dina fötter fuktiga och kalla. Tänk på att byta dina strumpor vid några pauser du tar på vandringen.

Säkerhet

Ta med en kompass och karta över vandringslederna eller GPS så att du inte tappar bort dig. Ha kartan eller GPSen och andra vattenkänsliga saker i en plastpåse i din ryggsäck så att de inte går sönder mitt ute i skogen av regn. Kolla på väderrapporten så att du vet hur du ska klä dig i fjällen och ha alltid en vattenflaska med dig som är lättåtkomlig. Du borde använda solskydd om väderrapporten säger att det blir soligt, men ta med det i alla fall. Meddela en kompis om var du ska och när du kommer hem igen så att din kompis kan ringa polisen om du inte kommer tillbaka. Du borde anpassa vandringen efter vädret.

Mat

När du packar ner maten i din väska så borde du packa ner livsmedlen i plastpåsar i det måttet du ska använda i dina maträtter. När du ska tillaga din mat så måste du veta hur en lägereld är byggd. Du måste ha din lägereld på antingen en sand eller grusmark. Du måste ha någonting som hindrar elden att rymma, t.ex stora stenar. Använd tändning, t.ex torra kvistar. Det finns många sätt du kan tillaga maten på.

Pyramideld är den vanligaste brasan. Den är effektivast om man ska grilla korv. Man kan göra en Riseld, den går fort att ordna och man får både värme och ljus väldigt snabbt. Det är speciellt bra om man vill torka kläder snabbt eller behöver ljus. Det kan också fungera som en nödsignal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar